Американското списание “Форбс” състави класация на 15-те най-най богати хора в Източна Европа, без да се броят руснаците.
Независимо от това, че Руската федерация обикновено се включва в понятието Източна Европа /например съгласно определението на ООН/, при съставянето на въпросния рейтинг от Форбс са взели решение да не включват граждани на Русия. Това не е учудващо, тъй като в противен случай, списъкът на най-богатите източноевропейци би се превърнал в поредното изброяване на руски милиардери, коментира руският сайт “Кореспондент.net”.
Така, без да се броят руснаците, общото състояние на 15-те главни източноевропейски богаташи възлиза на 51,5 милиарда долара. Седмина от 15- те милиардери, влизащи в списъка са украинци, а още петима са поляци.

Все пак, най-богатият човек в региона е чехът Петер Келнер, със състояние от 9,3 милиарда долара, които натрупал в процеса на приватизация на национализираните предприятия през 1992 г. Миналата година Форбс оцени състоянието му на 6 милиарда долара.
На второ място е украинецът Ринат Ахметов, собственик на групата от компании System Capital Management, чието състояние се оценява на 7,3 милиарда долара. Интересното е, че неговото състояние се е увеличило почти двойно за една година. За миналата година Форбс преброи у Ахметов само 4 милиарда долара.
Тройката на източноевропейските милиардери завършва украинецът Виктор Пинчук, шеф на групата “Интерпайл и меценат”. Форбс оценява състоянието му на 5 милиарда долара. Според списанието, през миналата година той е притежавал 2,8 милиарда долара.
На четвърто място е друг украинец – Игор Коломойский, основател на групата “Приват”, чието състояние се оценява на 4,2 милиарда долара, следван на пето място от своя бизнес-партньор Генадий Боголюбов с 4 милиарда долара. /БЛИЦ