Русия неминуемо ще загуби тази война, защото Путин взема всички решения въз основа на данни, които са далеч от реалността, твърди американският философ, политолог и икономист Франсис Фукуяма в статия, публикувана в American Purpose, пише Телеграф.

Ето какви мисли излага авторът на „Края на историята“.

Поражението на Русия ще бъде внезапно и катастрофално, а не резултат от война на изтощение. Ще дойде момент, в който армията няма да може да бъде снабдявана, но и Путин няма да може да я отмени.

Генщабът на Украйна обяви за нанесени съкрушителни удари по тези ключови руски обекти

Съветът за сигурност на ООН за пореден път доказа своята безполезност по време на войната. Единственото полезно нещо беше гласуването в Общото събрание: веднага стана ясно кой кой е сред държавите. Конфликтът не може да бъде решен с дипломация, защото нито Русия, нито Украйна са готови на компромис.

Джо Байдън беше прав, когато реши да не обявява зона, забранена за полети, над Украйна и да не й дава полски МиГ-29. По-добре би било украинците сами да победят руснаците: Москва няма да има възможност да обвини НАТО за нападението и така да избегне ескалация.

Путин няма да преживее поражението на армията си. Той е "твърд човек". След като покаже своята некомпетентност и слабост, той няма да има какво повече да предложи.

Войната нанесе удар по имиджа на всички световни популисти, които симпатизираха на Путин преди Русия да нахлуе в Украйна.

Става дума например за бразилския президент Жаир Болсонаро, унгарския министър-председател Виктор Орбан и, разбира се, Доналд Тръмп.

Войната в Украйна може да бъде добър урок и за Китай. През последното десетилетие тя изгради привидно високотехнологична армия с много малко реален боен опит в действителност.

Извънредно! Над 20 убити деца, жени и мъже след украински ракетен удар в центъра на Донецк ВИДЕО 18+

Надяваме се, че при обмислянето на бъдещите си действия срещу Тайван китайското ръководство няма да се заблуди относно собствените си възможности, както направиха руснаците. А самият Тайван, следвайки примера на украинците, трябва да се погрижи за своята сигурност и да въведе отново задължителна военна служба.

Поражението на Русия може да означава възраждане на световната демокрация, в която много западни умове са разочаровани. Смелите украинци трябва да са благодарни за това.