Франция и Германия през март и април за първи път в историята на Организацията на обединените нации (ООН) ще председателстват едновременно Съвета за сигурност.

Според дневния ред, представен в петък от постоянните представители на тези страни пред ООН, Франсоа Делатре и Кристоф Хезген, основните теми на дебата в Съвета за сигурност ще бъдат въпросите на Близкия изток, денуклеаризацията на Корейския полуостров, както и ситуацията в Африка.

Положението в Сирия три пъти през март ще бъде предмет на обсъждане на Съвета за сигурност. Очаква се специалният пратеник на генералния секретар на ООН Геир Педерсен да представи своя доклад на 18 март. Ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини ще представи доклад за взаимодействието на Европейския съюз с ООН на 12 март.

На 14 март е насрочена среща на членовете на Съвета за сигурност по темата за ядрената политика на КНДР, която ще даде възможност на членовете на Съвета за сигурност да обсъдят резултатите от срещата на високо равнище между САЩ и КНДР. В същото време въпросът за неразпространението на ядрени оръжия в контекста на ситуацията около КНДР е в плана за 19 март. Други теми на съвместното председателство на Франция и Германия ще бъдат въпросът за демаркацията на границата между Судан и Южен Судан, палестино-израелското селище и положението в Йемен. Очаква се 20 март да разгледа темата за санкциите по отношение на Либия.

Под председателството на Париж и Берлин Съветът за сигурност "ще продължи да наблюдава положението в Сирия, Йемен, Мали, както и в региона на Сахел, Южен Судан, Демократична република Конго, Бурунди, Хаити и Западна Сахара", увери постоянният представител на Франция.