Правителството на Франция се съгласи да изплати компенсации на хората, пострадали при ядрените изпитания, които тази страна провеждаше над 30 години.
Френският министър на отбраната Ерве Морен заяви, че е настъпило време да бъдат разследвани жалбите относно здравословното състояние, внесени пред властите от участници в тези изпитания на ядрено оръжие.
В интервю за вестник “Фигаро” министърът отбеляза, че Франция трябва да се ръководи от морални съображения.
От 1966 г. до 1999 г. Франция извърши над 200 изпитания на ядрено оръжие – първоначално в Алжир, а след това в Полинезия, припомня Би Би Си.
Както отбеляза Ерве Морен, около 150 000 цивилни и военнослужещи “теоретично” може би са изпитали върху себе си въздействието на тези изпитания. По думите му специално назначена независима комисия ще се заеме с проучване на всяка конкретна жалба.
За изплащане на компенсации вече са отделени 10 милиона евро.
Досега Франция отказваше да признае връзката между ядрените изпитания и жалбите на участвали в тях хора по повод влошеното им здраве.
Френското правителство дълго време смяташе, че евентуално съгласие за изплащане на компенсации ще застраши плановете на страната да се сдобие с надежден ядрен сдържащ потенциал, каза Морен. /БЛИЦ