Глобален енергиен гигант беше създаден днес в Париж със сделката за обедияняването на държавната компания “Газ дьо Франс” / GDF/ и частната енергийна компания Suez въпреки протестите във Франция и в ЕС, съобщи АФП.
Сделката на стойност 93 милиарда евро беше одобрена по обед от акционерите на Suez , като се очаква по-късно днес тя да бъде одобрена от “Газ дьо Франс”. Официалният старт на енергийния гигант е насрочен за 22 юли, когато ще приключат бюрократичните процедури по сливането, започнали още през февруари, 2006 г.
С тази сделка френското правителство се надява да увеличи възможностите на националната енергийна компания на европейския и международния пазар. Президентът на Suez Жерард Мастрале окачестви сделката като “едно от най-големите сливания във Франция през последните 20 години”. Новият концерн ще има борсова стойност от 93 милиарда евро и близо 200 000 души персонал. Транзакцията на практика означава приватизация на GDF, а също и навлизане на държавата като най-голям акционер в Suez . Във всеки случай ЕК след разследване одобри сделката през 2006 г., но настоя за продажбата на притежаваната от Suez белгийската компания Distrigaz и на Белгийската електрическа компания SPE, в която Газ дьо Франс имаше 25-процентен дял като условие за осъществяване на сделката, припомня АФП.  /БЛИЦ