Франция може да се върне към някакъв нормален поствирусен ритъм за около година, ако около 80% до 90% от населението ѝ преминат ваксинация срещу болестта, заяви правителствен научен съветник в четвъртък.

Припомняме, че с 2,17 милиона потвърдени инфекции на Covid-19, Франция е на четвърто място в света, след САЩ, Индия и Бразилия. Броят на жертвите достигна стойност от 50 618 и ги нарежда на седмо място в света.

Да се реализира масовата ваксинация обаче може да се окаже трудно, тъй като в западния свят французите са сред най-скептично настроените към нея. Това отношение е подхранвано от различни конспиративни теории, в които отричането на науката е широко разпространено.

Арно Фонтанет, водещ епидемиолог, заяви пред BFM TV Франция, че трябва да получи процент на ваксинация до 90 на 100 на населението, за да бъде възможно връщането към обичайния живот до следващата есен.

Според анкета на Ipsos за Световния икономически форум, само 59% от френските респонденти заявяват, че ще получат ваксина срещу Covid-19, ако стане налична. Данните получени в САЩ за 67%  и 85% във Великобритания.

Президентът Еманюел Макрон заяви във вторник, че ваксината може да започне да се прилага веднага след края на годината. Това ще стане едва след като бъде одобрена от регулаторите, като добави, че тя няма да бъде задължителна.

Политикът Франсоа Байру, един от основните съюзници на Макрон, заяви, че подкрепя задължителната ваксинация, при условие, че нейната ефективност и безопасност са гарантирани.

Премиерът Жан Кастекс може да хвърли светлина върху начина, по който ще бъде разгърната програмата за ваксинация. По време на пресконференция, насрочена за по-късно в четвъртък, той ще разкаже подробно как Франция постепенно ще отмени втората си национален локдаун.