За намаляване наполовина на парниковите газове в атмосферата до 2050 г. се споразумяха днес на срещата си на върха в Япония, осемте най-развити страни в света - САЩ, Япония, Русия, Германия, Франция, Великобритания, Канада и Италия, съобщи АП.
Групата, известна като Г-8 призова също всички икономически развити държави да се обединят в усилията срещу опасното покачване на температурата на земната атмосфера, причинено от човешката дейност. Страните от Г-8, обаче се въздържаха да формулират конкретни цели в тази насока за по-близкото бъдеще.
Страните от Г-8 са подложени на натиск да осигурят гаранции от богатите икономики, че ще придвижат напред, спрелите преговори в рамките на ООН за формулиране на ново споразумение, за борба с глобалното затопляне до края на следващата година. Новото споразумение трябва да продължи живота на разклатения договор от Киото, чиято първа фаза изтича през 2012 г.

САЩ приветстваха постигнатото днес в Япония споразумение, а високопоставен служител на ЕС го окачестви като “нова обща визия”. Лидерите на големите развиващи се икономики като Китай, Индия, Мексико, Бразилия, Южна Африка поскаха страните от Г-8 да редуцират парниковите газове с 45 процента до 2012 г. в сравнение с техните нива от 1990 г. и с до 95 процента до 2050 г. Днешното изявление обаче е адресирано повече към глобалните емисии на парникови газове, отколкото към емисиите, произвеждани от богатите страни и критиците го обвиниха, че не е направило крачка напред в сравнение с декларацията на Г-8 по този въпрос от миналогодишната среща на върха. /БЛИЦ