Правителството на полския премиер Беата Шидло решило да възобнови работата на Полско-руската група по сложни въпроси. Както пише Gazeta Wyborcza, групата е създадена през 2002 г. и целта й е да запълни белите петна в отношенията между двете държави.
Дълго време групата практически бездействала, но сега полското МВнР решило да я активира. Според полското издание, руската страна също проявявала интерес към възстановяване на сътрудничеството.
 

Засега реактивирането започва трудно, защото не всички поканени са съгласни да сътрудничат с новото ръководство на полското МВнР. Бившият председател на групата Адам Ротфелд обаче счита, че независимо от сегашното състояние на руско-полските отношения, Полско-руската група трябва да се възроди: „Доколкото това е възможно, следва да се поддържат каналите за комуникация и пространството за диалог”.
 
Тази група подготвила съвместния труд „Кризата 1939 г.” относно пакта Молотов-Рибентроп, съвместно са осъдени престъпленията в Катин, обнародвани са документи по ликвидиране на полското нелегално движение през 1945 г. Благодарение на групата е осъществена историческата среща На Московския Патриарх Кирил и председателят на Полската епископска конференция архиепископ Юзеф Михалик.
 
Превод и редакция: БЛИЦ