Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили смята, че Украйна ще продължи настъплението си след зимата.

Мили заяви това на брифинг след заседанието на 15-ата среща във формата "Рамщайн", която се проведе в Германия, съобщават световните издания.

Миналата седмица генерал Мили каза пред CNN, че противно на твърденията на критиците, контранастъплението на ВСУ не се е провалило и дори след изтощителната лятна кампания на украинските сили е останала „много военна мощ“.

„Знам, че има някои коментари, че „настъплението се провали“. Не се провали. То достигна поне до частичен успех“, казва Мили.

Според генерала украинците вече са преодолели няколко руски отбранителни линии и ВСУ все още имат време преди влошаването на времето да започне да пречи на напредването на войските.

Според Мили украинските сили провеждат контранастъплението „доста последователно“ и въпреки че се движи по-бавно от очакваното, прогресът му е „стабилен“.

„Има стабилен напредък. Както казах преди месеци, то ще бъде дълго, тежко и кърваво поради естеството на тази конкретна битка, вида отбрана, която руснаците са поставили, и възможностите на украинците“, добавя генерал Мили.

Генерал Мили участва в 15-та среща във формата "Рамщайн" за последен път като председател на Съвета на началник-щабовете. Мандатът му изтича тази есен.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук