Според източник от германското разузнаване, бившият военен командир на босненските сърби, генерал Ратко Младич се намира в процес на преговори с преследвачите си относно условията за неговото залавяне и “е дал информация за местонахождението на Караджич, за да спаси себе си”, съобщи днес британският в. “Телеграф”.
Генерал Ратко Младич, който беше военният командир на Караджич и ръководеше силите на босненските сърби по време на клането в Сребреница, е един от двамата най-издирвани от Хагския трибунал престъпници от Бивша Югославия. Очаква се той да бъде заловен до няколко седмици, докато мрежата му от политически поддръжници се руши и ЕС продължава натиска върху Сърбия за неговото предаване, пише в. “Телеграф”. Според източник от германското външно разузнаване BND, Младич е твърдо решен да избегне изправянето си пред Международния трибунал за Бивша Югославия в Хага. Вместо това той търси споразумение да бъде изправен пред местен съд в Сърбия, където някои все още го възприемат като герой. Местните съдебни процеси за военни престъпления започнаха в Белград през 2004 г. и се провеждат в специална съдебна зала, в която катедрите са обградени с бронирано стъкло, припомня в. “Телеграф”. Миналата година съдът в Белград произнесе присъда, смятана за показателна относно решимостта му да раздаде собствено правосъдие. Тогава четирима босненски сърби, участвали в клането в Сребреница, бяха осъдени на общо 58 години затвор. В съда беше показан видеозапис, на който обвиняемите екзекутират шестима босненски мюсюлмани. Въпреки тази присъда изглежда немислимо, че Младич няма да бъде екстрадиран в Хага, ако и когато бъде заловен, отбелязва в. “Телеграф”.
“Младич даде известна информация за Караджич, вероятно преди няколко месеца, за да спаси себе си. Това означава, че той знае, че го чака съд”, казва пред вестника източникът от германското разузнаване. Но при сегашните очаквания за арест на генерала “по-скоро в рамките на седмици, отколкото на месеци”, вероятността предателството на Младич срещу някогашния му политически господар, да му осигури предаване на сръбски съд е твърде слаба, оценява вестникът. Арестът на Младич се очакваше да стане преди залавянето на Караджич, заради по-добрата разузнавателна информация за неговото местонахождение. Но докато Караджич беше закрилян отчасти от сръбското разузнаване, за Младич се смята, че има и подкрепата на част от властните сръбски военни, отбелязва “Телеграф”. Това вероятно ще направи условията за неговото предаване по-трудни за договаряне, отколкото тези за Караджич. Сръбската армия в този случай ще бъде по-малко отстъпчива и малцина в Сърбия са забравили съдбата на Зоран Джинджич, покойният сръбски премиер, който предаде на Хага бившия югопрезидент Слободан Милошевич, отбелязва британският вестник. Джинджич беше убит от снайперистки куршум пред сградата на сръбското правителство в центъра на Белград на 12 март 2003 г. Миналата година специален сръбски съд обяви за виновни в убийството 12 души. Съдиите казаха, че заговорът за убийството на Джинджич е ръководил Милорад Улемек, известен с прозвището Легия, бивш френски легионер и някогашен командир на зловещата военизирана част за специални операции в полицията на Милошевич. Миналата година след продължително дело, наречено “Процесът на века”, Легия беше осъден на 40 години затвор. “Западните разузнавания помогнаха за ареста на Караджич. Това означава ЦРУ, но в сътрудничество с германското, френското и британското разузнаване. Тези европейски правителства като цяло са заинтересовани да вземат Сърбия в ЕС и да я отдалечат от Русия, казва германският източник пред в. “Телеграф”. /БЛИЦ