Организирано преселение на българи в Германия. Над 81 000 ромски деца получават помощи от германската държава, съобщава Нова телевизия. 

Български цигани обърнаха голям германски град на "Столипиново", гледката е потресаваща 

Цели ромски квартали се местят от България в гетата на Дуисбург и Дортмунд и това става организирано. Живот от социални помощи и трудова експлоатация - за това разказва от Германия Генка Шикерова.

След 2007 г. в Дуисбург са се заселили над 11 000 цигани. Пристигат цели махали от Североизточна България. Това, което ги привлича, е германската социална система. По същия начин изглежда и Дортмунд – мечтата на жителите на пловдивския квартал „Столипиново”.

Детските надбавки са основната цел на хората, които тръгват от „Столипиново”. Размерът им в Германия е по близо 200 евро на дете. Условието е поне един от родителите да работи на трудов договор за 450 евро на месец или адресна регистрация. Никой в Германия не може да каже дали зад броя на децата, регистрирани да получават надбавки, стоят реални хора.

Обещанията за лесен достъп до помощи и трудов договор обаче често се оказват лъжа. Оставени без нищо в Германия циганите стават и жертва на трудова експлоатация.