Избраният за президент на Македония Георге Иванов /49 г./ ще встъпи в длъжност и ще стане четвъртият президент на страната след обявяването на независимостта й утре на тържествено заседание на парламента.
В парламента Георге Иванов ще положи клетва и ще произнесе първата си реч.
На инаугурацията ще присъстват премиерът Никола Груевски и правителството, представители на Македонската академия на науките и изкуството, на съдебната система и на религиозните общности, на дипломатическия корпус, чужди държавници.

Очаква се на церемонията да присъстват президентите на Албания Бамир Топи, на Сърбия Борис Тадич, на Хърватия Стипе Месич и на Черна гора Филип Вуянович.
Все още не е ясно дали на инаугурацията ще присъства президентът на Косово Фатмир Сейдиу. Първоначално беше съобщено, че му е изпратена покана от Скопие, но снощи той каза, че не е получил такава покана.
Според някои медии част от парламентарно представените партии на албанците в Македония ще бойкотират инаугурацията на Иванов, посочва Макфакс.
Георги Иванов беше избран за президент на 5 април на втория тур от президентските избори.
Георге Иванов е роден през 1960 г. във Валандово, където завършва основно и средно образование. През 1982 г. завършва висше образование в Правния факултет в Скопие. През 1998 г. защитава докторска дисертация в същия факултет.
Иванов е четвъртият президент на Македония след провъзгласяване на независимостта й.
За първи президент беше избран Киро Глигоров, който изпълняваше тези функции два мандата от 1991 г. до 1999 г. Между двата му мандата срещу него беше извършен атентат – през октомври 1995 г., при който получи тежки наранявания по главата.
Вторият президент на Македония беше Борис Трайковски, който беше на поста държавен глава от 1999 г. до 26 февруари 2004 г., когато загина при самолетна катастрофа в Босна и Херцеговина.
Третият президент Бранко Цървенковски, чийто мандат изтича на 12 май, се очаква да се върне на лидерския пост в Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ на конгреса на партията на 24 май. /БЛИЦ