В резултат на небрежност, необмислени планове, а също така и корупция през 2007 г. в Германия без абсолютно никаква полза са били похарчени милиарди евро. Този извод правят експертите от Федералния съюз на данъкоплатците (BdSt), които са автори на публикувана “черна книга”. Строителни обекти, банковото дело, екологията, социалната сфера – 119 примера на некомпетентност и “антимениджмънт” са цитирани в това годишно издание, съобщава “Русская Германия”.
73 000 евро е платил град Хекстер /Северен Рейн – Вестфалия/ за построяването на наблюдателна площадка на брега на Везер. Без да забележат, че същата прекрасна гледка се открива от минаващата на няколко метра от водата велосипедна алея.
13 000 евро е похарчил Нанхриц, Саксония, за да се сдобие със специална кула за примамване на лястовичките, които напускат неекологичния район. Не се е върнала нито една лястовица.
153 000 евро са дали властите във Фюнстерберген, Тюрингия за построяването на “климатичен павилион” и 161 000 за “център за климатична терапия”, опитвайки се да привлекат интереса на пациенти, боледуващи от белодробни заболявания. Интерес може би има, но във Фюнстерберген няма почивни домове и санаториуми.
Няма търсене и по отношение на плувния комплекс, който струвал на Бад Шусенрид, Вюртенберг 3,4 милиона евро. Тези дни е продаден на търг за 226 000 евро.
Около 11 милиона е глътнала кампанията за подобряване имиджа на Берлин под мотото “be Berlin” и около 7 милиона кампанията в Бавария за разясняване на опасността от дивите зверове.
4,5 милиона евро е струвало разработването на технология за електронно гласуване на местните избори в Хамбург – скоро, след като идеята за такова гласуване е била замразена на федерално ниво в резултат на съвместния протест на зелените и експерти по информационни системи от обединението Chaos Computer Club.
Също толкова висока е била цената на изграждането на нов подземен паркинг във Вайлбург, Хесен – сега гаражът се ползва по статистически данни от по-малко от десет коли на ден.
6,5 милиона е струвало прокарването на ж.п. линии към промишлената зона на Розиц, Тюрингия, които според идеята на проектантите е трябвало да привлекат нови инвеститори към изоставените заводски корпуси. Не са ги привлекли.
Резултатът от посочените тук примери и други случаи на “антимениджмънт” е загубата на над 36 милиарда евро за 2007 г. Според експертите от Съюза на данъкоплатците тези пари е можело да бъдат спестени чрез детайлни експертизи, провеждането на които всъщност се предлага от федералното икономическо министерство, посочва Newsru. В книгата има отделна глава за безотговорните банкови спекулации. /БЛИЦ