"За много германци аз съм злото, което иска да унищожи икономиката на страната", казва водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според него, мнозина така и не са разбрали защо страната въведе строгите мерки, пише "Дойче Веле".

Кристиан Дростен е главният вирусолог на берлинската клиника "Шарите" и водещ германски експерт по темата Ковид-19. Той редовно информира правителството в Берлин и обществото за новите развития около пандемията. През последните седмици Дростен стана едно от най-популярните лица в Германия.


Кристиан Дростен, директор на Института по вирусология към берлинската клиника "Шарите"

"Не съм виновен за ситуацията"


Пред британския "Гардиън" той обяснява колко натоварваща е ролята му в момента. "За мнозина германци аз съм злият, който иска да унищожи икономиката", казва Дростен. 

"Към мен се отправят дори смъртни заплахи, които предавам на полицията", добавя той. 

БЛИЦ припомня, че днес ген. Венцислав Мутафчийски, който ръководи българския Национален оперативен щаб също призна, че е получвал смъртни заплахи, а образът му се сатанизира.

Дростен обаче се вълнува от нещо друго много повече от заплахите, които получава: мейлите на обикновени хора, които споделят, че имат три деца и се страхуват за бъдещето си.

"Аз не съм виновен за сегашната ситуация, но покрай тези писма просто не ме хваща сън нощем", казва 48-годишният специалист по вирусология.

Сегашната ситуация в Германия Кристиан Дростен характеризира като "парадокс на превенцията". Германия реагира рано на епидемията, с което засега успява да предотврати драматични ситуации като в някои други държави, казва той и обяснява, че много хора в Германия сега тълкуват тъкмо този факт като доказателство за това, че мерките са били ненужно строги.

Според експерта, хората не разбират защо е трябвало да се затварят магазините, след като болниците в страната изобщо не са претоварени.

"Те виждат само онова, което се случва при нас, но не и ситуацията в Ню Йорк или Испания", допълва ученият, който винаги е бил противник на прекалено ранна отмяна на мерките и е предупреждавал за опасността от втора вълна на пандемията.

"Меркел е изключително добре информирана"
В интервюто за "Гардиън" Кристиан Дростен хвали канцлерката Ангела Меркел като "изключително добре информиран човек".

"От голяма полза е това, че тя самата е учен, който умее да анализира добре числата", казва Дростен и допълва: "Но най-важното е нейният характер - разсъдливостта ѝ, както и способността да успокоява останалите".

"Едно от многото качества, които би трябвало да притежава един добър правителствен ръководител, е "да не гледа на сегашната ситуация като на политическа възможност, а да знае, че подобно нещо би било непродуктивно", казва Кристиан Дростен.