Никога не съм виждал вирус като COVID-19. През цялата си кариера не съм се сблъсквал с подобно нещо. Той има толкова широк спектър на действие и толкова много симптоми, че това обърква нас специалистите, а и хората. Това каза д-р Антъни Фаучи, главен вирусолог на САЩ по време изслушване пред Комисията по търговия.

„Не съжалявам, че накарах жителите на Америка да носят маски. Целият свят го правеше. Това им спаси живота. В началото на пандемията имаше недостиг на оборудване и на легла в болниците. Ако имаше още повече заразени, не знам как щяхме да се справим“, каза Фаучи, цитиран от bg-voice.com.

Той отново обясни, че в 40-годишната си практика, не се е сблъсквал с подобен вирус на този. „Това е патоген, който поразява до 40% от населението. Повечето от тях нямат симптоми, но заразяват“, обясни още д-р Фаучи.

„Има хора, които се лекуват вкъщи и се оправят, има такива, които имат нужда от лечение в болница, има и такива, които трябва да се интубират. Има и такива, които умират“, завърши Фаучи.

Той допълни, че много жители на Америка страдат от „липса на отговорност“ и не пазят себе си и близките си.