Случаите на коронавирус в САЩ ще надминат тези в Китай до две седмици, пише китайското англоезично издание Global Times, цитирано от Фокус.

След Калифорния,щатите Кънектикът, Илинойс и Ню Йорк разпоредиха работниците, за които не е належащо, да останат вкъщи на фона на американския скок в случаите на COVID-19 тази седмица, като експерти предупредиха, че потвърдените от САЩ случаи ще надминат общия брой на случаите в Китай -над 80 000 през следващите една или две седмици при тези темпове на развитие на епидемията.

Мей Синю, експерт, заяви, че потвърдените от САЩ случаи вероятно ще бъдат 10 пъти повече от тези в Китай следващия месец.

Според друг експерт Ву Юнтао, професор по епидемиология скокът в заразяването в САЩ е предизвикал паника сред местните жители, като мнозина жители на столицата Вашингтон са се втурнали към супермаркетите да се запасят с храна и дезинфектанти.

Епидемията в САЩ се разпространява бързо, заяви в петък за Global Times главният епидемиолог на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Зен Гуанг.

Някои анализатори прогнозират, че в САЩ ще има около 50 000 до 500 000 заразени, а САЩ приеха политика за борба с грипа, очаквайки 28 милиона инфекции, 250 000 души в болници и 16 000 смъртни случая.

"Може да наблюдаваме много по-масово заразяване и да достигнем показатели като грипа", заяви Чън Сий, доцент по обществено здраве в Йейлския университет.

Според някои изследвания на Харвардския университет от 30 до 60 процента от населението на САЩ може да бъде заразено, каза Чен.

САЩ са регистрирали повече от 18 000 потвърдени случаи на COVID-19 към петък, в сравнение с над 10 000 в четвъртък, тъй като щатите увеличават тестовете и вирусът продължава да се разпространява в цялата страна.