Властите във Венеция глобиха със 130 евро гондолиер заради носените от него бели обувки. Според правилника както облеклото, така и обувките на гондолиера трябва да бъдат черни, подобно на гондолите. Гондолиерът обикновено носи на главата си сламена шапка с червена или синя панделка.
Гондолиерът нарушител бил хванат в крачка, докато карал гондолата си, съобщи осведомителната агенция Анса. Въпреки днешните строги и безкомпромисни правила за облеклото на гондолиерите, не винаги те са носели черен цвят.

В миналото гондолиерите, служещи на знатни фамилии, са били облечени в дрехи от червена коприна, извезана в златисто и сребристо и са носели черни плюшени шапки. Някои пък са носели копринени сака, бели обувки, къси чорапи и дълъг червен шал. С течение на времето обаче се сменили и правилата. Гондолиерите започнали да се обличат със сака на цветя, цветни ризи и раирани чорапи.

Днес цената за една разходка с гондола може да ви струва между 50 и 70 евро. Обикновено цената винаги се договаря, в зависимост от това дали разходката е половин или един час. Цената се разделя между броя туристи (максимум до 6), качени на гондолата.

Гондолиерите са една от малкото касти в Италия, която е привилегирована да не издава касови бележки.

Много от близо 425-те гондолиери във Венеция знаят чужди езици. Някои пътеводители препоръчват да не се задават глупави въпроси от рода на това къде е къщата на Марко Поло или тази на Казанова, а да се питат „по-интелигентни“ неща, за да може гондолиерът да изпъкне с „културата“ си.

Много от гондолите във Венеция се движат и при лошо време и дъжд.

Венецианската гондола е дълга 10,4 метра и широка 1,47 метра.

Една гондола струва около 25 хиляди евро, но лакираните и позлатени гондоли за брачни церемонии достигат и 50 хиляди евро. /ПронтоСофия