Гнус: Сингапур добави 16 нови вида насекоми за хапване

Организацията за храни на ООН определя насекомите като добър вариант за набавяне на протеини по безопасен за природата начин

Сингапур определи 16 нови вида насекоми като безопасни за човешка консумация, пишат световните медии. Те включват щурци, скакалци, ларви на различни буболечки, както и вид медоносни пчели.

Организацията за храни на ООН определя насекомите като добър вариант за набавяне на протеини по безопасен за природата начин. Това важи както за човешка, така и за консумация от животни.

16-те нови вида насекоми включват няколко стадия на растеж. В менюто в Сингапур вече ще има четири вида щурци в последен стадий на развитие, три вида скакалци и медоносна пчела. В стадий ларва се включват три вида брашнени червеи, бяла личинка и личинка на гигантски бръмбар носорог, както и два вида молци. Добавят се също копринени червеи и молци.

Възникнаха въпроси за одобрението на медоносни пчели за консумация, тъй като те са застрашен вид и са от съществено значение за екосистемите на Земята. В Сингапур разрешени за консумация са само търтеите.

Стоките, които са посочени като възможни за консумация от властите, включват олио от насекоми, прясна паста с брашно от насекоми, шоколад и други сладки бонбони.

Насекоми се ядат в общо 128 държави, като общият брой на одобрените за консумация видове е 2205. Повечето от държавите са в Азия, следвани от Мексико и африканските държави.

В Тайланд, Индия, Конго и Китай стотици видове насекоми се ядат свободно от местното население.

В Европейския съюз е малко по-различно. ЕС е в процес на одобрение на повече насекоми за консумация, тъй като ги определя като „нов източник на храна“. За момента на територията на съюза са позволени само 4 вида.

ООН определя насекомите като бъдещ метод за набавяне на протеини, особено при отглеждането на добитък. Така въглеродният отпечатък върху планетата ни драстично ще намалее. Отглеждането им също е много по-лесно – насекоми могат да се размножават и отглеждат за храна на закрито в по-малки помещения, изискват много по-малко вода и произвеждат драстично по-малко вредни емисии.