Обединеното кралство не е длъжно да изплати пълната компенсация в размер на 39 милиарда британски паунда (42,67 милиарда евро) при излизане от Европейския съюз без споразумение за условията на Брекзит.

Tова обяви новият премиер на Великобритания Борис Джонсън, цитиран от британската телевизия ITV. Джонсън ще настоява за не повече от 9 милиарда лири, според Sky News.
 
Неустойката от 39 млрд. паунда беше договорена от правителството на Тереза Мей и ще трябва да бъде изплатена само в случай, че Великобритания напусне структурите на ЕС без да бъде постигната сделка.
 
Борис Джонсън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведоха среща в Биариц на Г-7, като пред репортерите изглеждаха като двама стари приятели, които си разказват вицове и се скъсват от смях. А не като двама безкомпромисни политици, които се пазарят твърдо за разлика от 30 милиарда паунда.
 
През такива фази преминаха преговорите Джонсън - Туск в Биариц. Поне пред журналистите
 
“Смятам, че в момента има реален шанс да постигнем сделка, но докато достигнем съгласие сме длъжни да се подготвим да излезем (от ЕС) без сделка. Но все пак шансовете за сделка растат“, заяви британския премиер.
 
Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано, че Брекзит без сделка би имало само по вина на Великобритания, не на ЕС.
Служител на френското президентство добави, че Брекзит без сделка няма да освободи Лондон от задълженията му към съюза.
"Няма вълшебен свят, в който неустойката просто престава да съществува“, заяви той. 
 
Ако Великобритания не плати неустойката, тя ще бъде прехвърлена към външният дълг на страната, твърди източник, близък до Макрон.