Най-големите компании в интернет - Google, Yahoo и Microsoft – подписаха споразумение, което регламентира действията им в случаи, когато властите се опитват да ограничават правото на потребителите за свобода на словото или изискват разкриване на лична информация за клиентите.
Вместо сляпо подчинение на властите, трите големи ще проверят доколко изискванията към тях съответстват на местните закони и ще отклоняват запитвания, които третират твърде широко закона, съобщава ТechNews.bg. Споразумението препоръчва също така исканията на чиновниците да се приемат в писмена форма с указани име и длъжност.

Трите компании са се обединили около виждането, че правата на човека трябва да се оценяват преди вземането на решения за предоставяне на услуги.

Правозащитниците обаче са разочаровани от приетото споразумение. Документът, подписан от Google, Yahoo и Microsoft не забранява конкретни действия, като например разкриване на лична кореспонденция на потребителите. Друг упрек е, че много от ключовите пунктове в договора могат да се тълкуват по различен начин. /БЛИЦ