Британският премиер Гордън Браун пристигна днес на необявено посещение в Афганистан за разговори с Хамид Карзай, на които смята да призове афганистанския президент да сътрудничи по-тясно с Пакистан в битката с тероризма, предаде Ройтерс.
Браун пристигна в Афганистан в обстановка на увеличаващо се насилие и политическа несигурност в съседен Пакистан след оттеглянето на президента Первез Мушараф. Граничният район между двете страни е гнездо за подкрепяни от Ал Кайда талибански бунтовници, които през тази година активизираха действията си за сваляне на прозападното правителство на Карзай и изгонване на чуждите войски от Афганистан.

"Ще подчертая пред президента Карзай необходимостта от по-тясно сътрудничество с пакистанските власти", каза Браун пред журналистите, които го придружават по време на пътуването. Британският премиер посети първо Кемп Бастиън в провинция Хелманд, където са разположени около 8400 британски войници. Браун посочи пред войниците, че те са на "предния фронт в битката с талибаните", похвали ги за мъжеството и героизма им и отдаде почит на ефрейтор Бари Демпси, последния британски войник, загинал в Афганистан, съобщава Би Би Си. "Това, което правите тук, е изключително важен процес за създаване не само на един Афганистан, прочистен от тероризма, но и на Афганистан, в който ще има демокрация. Освен това знаете, че със службата си тук пречите на тероризма да се появява по улиците във Великобритания", увери той войниците.

Браун посещава Афганистан ден след като там загинаха 10 френски войници при нападение на талибани. Той припомни, че лятната офанзива на талибаните е била очаквана след относителното затишие през пролетта. "Трябва да сме подготвени, че всичко може да се случи", предупреди британският премиер. "Водим една много трудна битка".

От 2001 г. насам в Афганистан са загинали 116 британски войници, припомня Би Би Си.

Британският премиер се отби в Афганистан на път за Китай, където ще присъства на церемонията по закриването на Летните олимпийски игри в Пекин. Лондон е следващият домакин на игрите. /ДВ