Системата за автоматична идентификация на отвлечения край Йемен кораб "Galaxy Leader" e изключена. Това потвърждават данните за сателитно проследяване на сайта "MarrineTraffic".

Както БЛИЦ писа на кораба има двама български граждани. Япония, която е оператор на кораба, заклейми отвличането. Плавателният съд е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахам "Рами" Унгар.

Горещи разкрития за отвлечения кораб с българи в Червено море, от Външно съобщиха, че...

От МВР потвърдиха пред БНТ, че сред похитените има двама българи - единият е капитан на плавателния съд.

Новината за отвличането дойде от израелското правителство и беше потвърдена от американски военни източници.

Отговорност за похищението поеха бунтовниците хути в Йемен, които са подкрепяни от Иран. Говорител на хутите заяви, че "се отнасят с екипажа в съответствие с принципите и ценностите на исляма".

Кои са хусите, които отвлякоха кораб с българи, и какво правят във войната с Израел

Преди дни хутите се заканиха, че "ще потопят всеки израелски кораб". Тел Авив отрича похитения кораб да е израелски. На борда му няма и израелски граждани. "Galaxy Leader" е плавал от Турция за Индия.

Танкерът се казва "Галакси лидър" и е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавал е под бахамски флаг, операторът му е японски. Транспондерите му са били активни последно вчера следобед, когато е бил източно от порт Судан. Тръгва преди три дни от Турция и пътува към Индия. Днес представител на хусите в Йемен съобщи, че танкерът е отвлечен и се намира на пристанище Салиф в провинция Ходейда в Йемен.

Хусите са подкрепяни от Иран и вече извършиха редица атаки срещу Израел от началото на войната с Хамас. Ракети и дронове летят от посока Йемен към Израел от седмици. По-рано днес техен говорител заяви, че всички кораби - собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена.

Военният им говорител Яхя Сари написа в социалните мрежи следното предупреждение към всички държави по света - "да изтеглят своите граждани част от екипажи на такива кораби, да не правят доставки до тези кораби и да не приближават свои плавателни съдове до тях". Преди седмица същият военен говорител се закани, че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток, който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море.

Бунтовниците от "Анасар Аллах" разкриха какво ги чака отвлечените български моряци

"Нашите въоръжени сили изстреляха множество балистични и управляеми ракети, както и значителен брой дронове срещу различни мишени на израелския враг в окупираните територии. Йеменските въоръжени сили потвърждават, че това е третата подобна операция в подкрепа на нашите палестински братя. Подчертаваме, че ще продължим да извършваме още атаки с ракети и дронове, докато израелската агресия не спре", заяви Сари на 31.10.2023 г.

Хусите са съозници на Техеран - част от така наречената "ос на съпротивата" срещу Израел. Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян заяви днес, че групировките на съпротивата са активирали целия си капацитет, за да засилят натиска върху Израел.

Само дни по-рано иранският лидер Али Хаменей призова да бъдат забранени доставките на петрол и храна за Израел през Червено море, Персийския залив, Оманско море и Суецкия канал. Хусите контролират по-голямата част от западен Йемен, както и столицата Сана. От 2015-та година водят война с про-правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Новината за отвлечения танкер идва след като катарският премиер шейх Мохамед бин Ал Тани съобщи, че остават само "малки" пречки преди да бъде финализирана сделка за освобождаване на заложниците, държани от Хамас. Израелският премиер Нетаняху твърди все пак, че нищо не е договорено и изключи обявяване на примирие в Газа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук