Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура. 

Петима от заподозрените са белгийци, а седмият е турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар. 

Отбелязва се, че повечето от заподозрените са младежи. Засега не е изяснена целта, срещу която са се подготвяли да нанесат удар. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани от съда на 3 април.

Разпространеният списък с непълните имена на задържаните показва, че двама от белгийците Елиас Е. и Себастиан Б. са родени през 2003 г., а сънародниците им Адам Д., Карим Х. и Ванеса Б. съответно през 2004, 2000 и 1999 година.

Български гражданин подготвял атентат в Брюксел заедно с "Ислямска държава"

Турският гражданин Хасан С. е най-възрастният в групата, роден през 1987 година. Арестите са извършени в Брюксел и Антверпен, като българският гражданин е бил заловен в белгийската столица, пише БТА.

Сергей Р. и Карим Х. са обвинени единствено в участие в дейността на терористична група. Осми заподозрян, задържан първоначално, е бил освободен.

В сряда са издадени четири заповеди за арест при акцията в Антверпен за трима белгийци и турския гражданин. Те са обвинени в участие в действия на терористична група и разпространение на послания с цел подбуда към терористични действия и опит за убийство в терористичен контекст. 

Задържанията в белгийската столица са били в кварталите "Моленбек", "Скаарбек" и "Завентем", където се намира и летището.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук