89-годишна баба от сръбския град Кикинда в северната част на страната възкръсна пред шашнаните гробари, след като доктор я обяви за мъртва и започнаха да подготвят погребението й, съобщи сръбският "Blic".
 
За жалост в неделя тя починала вече наистина, като още не е ясно каква санкция ще получи докторът от Бърза помощ, който с лека ръка обяви жив човек за покойник.
 
Старицата, която живеела сама в семейната къща, била тежко болна. Нейна роднина я заварила в безсъзнание, затова повикала Бърза помощ. "Линейката дойде много бързо, но за жалост докторът само констатира смъртта й", обясни човек от семейството.

"Той каза, че според него тя била мъртва от доста време преди да подадем сигнала, затова за всеки случай повикаха и полиция."
 
Полицаите пристигнали, огледали, записали си нещо и си заминали.

"Тогава лекарят каза, че можем да се обадим в погребалната служба и да организираме погребението", продължи роднината. Само компетентната намеса на служителите от погребалното бюро попречили бабата да бъде закопана жива, отбеляза още той. 
 
Хората от бюрото получили разрешение от пишман доктора от Бърза помощ да отнесат тялото на "мъртвата", но те имали стриктни процедури, които се оказали много полезни в случая.
 
"Длъжни сме детайлно да огледаме покойника или покойницата преди да отнесем тялото, както направихме и този път", разказа пред Blic човек от фирмата. "Проверихме дали има някакви външни рани, прегледахме дрехите, след което нейна роднина ни помоли да свалим един накит от нея.
 
Тогава колега се сети, че лекар му казал за една точка за акупресура, при натискането на която тялото реагира дори в най-дълбока кома. Той реши още веднъж да провери дали има живот в тялото, тогава бабата се събуди, отвори очи и бързо дойде на себе си".
 
След като отново повикали Бърза помощ, бабата била транспортирана в неврологията на близката болница, където в неделя тя "умряла за втори път", пише Blic.
 
Директорката на Дома на здравето в Кикинда, към който е и местната Бърза помощ - д-р Биляна Маркович, потвърдила, че лекарят, обявил бабата за мъртва в първия случай, е направил груба грешка.

"Той само проверил пулса й, без да използва съвременни медицински методи и апаратура, като апарат за ЕКГ", каза тя. "Лекарят в момента е наказан и отстранен от работа, тепърва ще вземем всички законови мерки, за да санкционираме подобаващо тази негова постъпка. 
 
Припомня се и друг случай от 2018 г., когато доктор от Бърза помощ обявил за мъртва 69-годишна жена от старческия център в Кикинда, преди същият лекар да установи, че тя е жива.