Нов кръг от слухове и сценарии за това дали турският президент Тайип Ердоган има фалшива диплома или не, разтресе Турция.

Турските медии съобщават, че президентът има фалшива диплома. Това е дебат, който е бил дискутиран многократно в миналото. Ердоган в своята автобиография съобщава, че е записан през 1973 г. в Aksaray Iktısadi ve Tıcari Ilimler Akademisi.


Училището принадлежеше на едноименния академия на Константинопол (Istanbul Iktisadi ve Ticari Ilımler Akademisi). През 2014 г. журналистът Айше Хур депозира искане в Университета Мармара, който се присъединява към академията след 1982 г., с питане каго е записан и завършил президентът, който го споменава в своята биография. Също така поиска заверено копие от университетския архив. Деканът на Университета Мармара в писмо информира журналиста, че информацията, поискана е в рамките на личните данни и не може да бъде разкрита. Също така през 2016 г. отново се поставя под въпрос дали дипломата по икономика и управление от университета в Мармара, която има турския президент Реджеп Тайип Ердоган, е истинска или не.

Според последните твърдения Ердоган няма валидна университетска диплома.

Ако това е вярно, ще има огромни последици, защото според турската конституция президентът трябва да е завършил университет или друго висше учебно заведение. Конституцията в член 101 гласи, че това е безспорно и незаменимо условие.

Обвинението първоначално е било подадено във Върховната избирателна комисия от бившия съдия Омер Фарук Еминтоглу, който е основател на известната асоциация на съдиите и прокурорите ЯР-САВ. Членовете на тази група са свързани с опозицията, Републиканската народна партия (CHP), докато ЯР-САВ и Омер Фарук Еминтоглу са станали широко известни с враждебността си към управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Това е била и причината, поради която оплакването не е привлякло вниманието от самото начало, коментират гръцки медии.

През 1981 г. няма университет в Мармара и няма такова училище с това име. Университетът в Мармара е основан в Истанбул през 1982 г., а училището, от което Ердоган е трябвало да завърши, получава своето име през 1983 г. Преди това е било известно като Академията по икономика и търговски науки. Как е възможно Ердоган да има подписана университетска диплома, когато през 1981 г. нямаше университет или факултет с това име?, допълват медиите.Източник: newsbg.eu