Посредникът на ООН в преговорите между Атина и Скопие за името на Македония Матю Нимиц снощи отправи към двете страни покана за нов кръг от разговори на 14 и 15 август, съобщи гръцката агенция АНА-МПА. Преговорите се водят от посланиците на двете страни – Никола Димитров и Адамантиос Василакис в централата на ООН в Ню Йорк в присъствието на американския дипломат Нимиц.
Поканата идва в момент на засилено противопоставяне между премиера на Македония Никола Груевски и президента Бранко Цървенковски. Груевски иска обяснения от президента за решението му да помилва заместник-председателя на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ и кмет на Струмица Зоран Заев, който с президентско решение беше освободен миналата седмица, след повторното му арестуване по обвинения в кметски злоупотреби. Освен това, Груевски иска обяснения за отказа на президента да подпише няколко закона, приети наскоро от парламента и визиращи правата на албанското малцинство. Законите са приети без участието на албански партии в Македония. Коалиционният партньор на Груевски – Демократичната партия на албанците /ДПА/ оттегли подкрепата си само 48 часа след сформирането на коалицията на малцинството в началото на март тази година. ДПА беше разгневена от интервю на Груевски за Македонската информационна агенция /МИА/, в което той предположи, че ДПА действа по сценарии, които биха били от полза на Гърция, Косово или Сърбия.
Гръцкият външен министър Дора Бакояни от своя страна потвърди днес неизменната позиция на Атина по спора със Скопие, отхвърляйки всякаква възможност за обсъждане на други въпроси освен единствено въпроса за името. “Предметът на преговорите е само един: името и обхватът на неговото приложение. Гърция ще пристъпи към новия кръг от преговори със същите виждания, които вече са известни”, заяви днес Бакояни пред местните медии. Миналия месец македонският премиер Никола Груевски изпрати писма до гръцкия премиер Костас Караманлис и до Европейската Комисия с искане Атина да признае съществуването в Гърция на македонско малцинство, говорещо македонски език. /БЛИЦ