Гърция поиска помощ от Скотланд Ярд при разследването на терористичните актове от последните месеци, съобщават гръцките медии.
Британската полиция ще изпрати тези дни в Атина двама офицери-експерти, които да помогнат при разследването на редицата гръмки престъпления. Двете страни си сътрудничат в борбата с вътрешния тероризъм от 2000 г., когато членове на лявата групировка “17 ноември” застреляха в Атина британския военен аташе Стивън Сандърс. Оттогава досега терористите от “17 ноември” бяха арестувани и осъдени, но в Гърция се появиха нови леви радикални групировки, посочва РИА “Новости”.
След декември 2008 г., когато убийство на момче от полицаи провокира масови вълнения в Гърция, в по-големите градове често биват извършвани палежи на банки, учреждения, офиси на политици.
Гръцките власти са обаче най-силно обезпокоени от терористичните актове на местни групировки. Така “Революционна борба” пое отговорност за три въоръжени нападения срещу полицаи, при които беше тежко ранен един полицай, а също така за експлозията на кола-бомба пред клон на американската Ситибанк в Атина. Групировката “Секта на революционерите” пък пое отговорност за стрелбата срещу сградата на частна телевизия и заплаши да нападне с оръжие журналистите за това, че обслужвали буржоазния режим.
Миналата седмица четирима високопоставени гръцки полицаи бяха отстранени за изтичане в пресата на таен списък с 82 имена на известни политици, бизнесмени и предприемачи, които според полицията могат да станат обект на покушение от страна на терористите. /БЛИЦ