Гръцкият министър на енергетиката Костас Скрекас предлага да бъде създаден европейски фонд от 80 млрд. евро за справяне с последствията от високите цени на природния газ, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Предложението на Скрекас е отправено с оглед на предстоящия извънреден съвет на министрите на енергетиката на ЕС на 30 септември.

Скрекас е изпратил писмо до изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за европейската „зелена сделка“, Франс Тимерманс и до еврокомисаря по енергийната политика Кадри Симсон, в което предлага за бъде създаден европейски фонд, в който да се вливат ресурсите от специален данък в размер от 10 евро на термален мегаватчас, който да бъде наложен на европейските компании-производителки на електроенергия за количествата природен газ, който използват изключително за производството на електричество.

Такава мярка вече е обявена от гръцкото правителство и ще бъде приложена в рамките на пакета за подкрепа на потребителите на електроенергия през октомври.

Скрекас предлага средствата от европейския фонд да бъдат използвани за подкрепа на уязвимите домакинства и малките и средните предприятия, за финансиране на инвестиции в алтернативни горива като зелен водород и биометан, за покриване на извънредните нужди на енергийните компании в усилията им за замяна на руския природен газ, за разширяване и модифициране на инфраструктурата, необходима за замяната на руския газ, за увеличаване на възможностите за внос от алтернативни източници, за замяна на природния газ с други горива и за увеличаване на енергийната ефективност.

Според изчисленията на гръцкия министър в случай, че бъде приет извънреден данък от 10 евро на термален мегаватчас, годишно ще бъде генерирана сума в размер на 9 млрд. евро в целия ЕС, ако бъде запазено потреблението от 2021 г.

Тези приходи биха могли да бъдат съчетани с нисколихвен кредит от Европейската инвестиционна банка в размер от 80 млрд. евро, който да бъде обслужван с годишните приходи от данъка.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук