Не виждам защо някой иска да дели хората на славяни и някои, които смятат, че произхождат от античния период. Ние сме потомци на всички, които са живели тук, заяви премиерът на Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в интервю за телевизия Сител.
Нещата не може да се поставят или – или, каза Груевски, цитиран от вестник “Вечер”. Според него обвиненията на опозицията за търсенето на корените в античността не представляват разединителна, а обединяваща концепция.
“Утрински вестник” избира друг акцент от интервюто на Груевски – за планираното издигане на паметник на първия македонски президент след обявяването на независимост Киро Глигоров. Тази изненадваща новина за издигането на паметник на човек, който все още е жив, Груевски съобщи, когато беше помолен от журналиста да коментира обвиненията, че правителството е въвело държавата в период на букефализация. От 18 планирани паметници в община Център в Скопие само един ще бъде посветен на античния период – паметникът на Александър Македонски. “Ще бъдат издигнати паметници на Президиума на АСНОМ, на Кирил и Методий, на цар Самуил, на Юстиниян, на Методия Андонов-Ченто, на гемиджиите, на бранителите от 2001 г., както и на Киро Глигоров”, каза Груевски. /БЛИЦ