Грузия е свалила 10 руски изтребителя и е унищожила 30 руски танка, заяви секретарят на Съвета за сигурност Каха Ломая на пресконференция, предаде Франс прес.
"Свалихме 10 руски самолета и пленихме един от пилотите, който в момента е лекуван във военна болница", посочи Ломая, добавяйки, че грузинските сили са унищожили и 10 руски танка.
Грузинската телевизия "Рустави 2" показа днес кадри, на които се виждал трупът на убит руски пилот, както и картата за самоличност на пленения пилот, предаде Франс прес. Телевизията уточни, че пилотът е загинал, след като бомбардировачът му бил свален от грузинските сили в района на Гори, в северната част на Грузия.

По повод на конфликта президентите на Русия и САЩ Дмитрий Медведев и Джордж Буш са провели телефонен разговор във връзка със ситуацията в Южна Осетия, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Кремъл.
Медведев е посочил, че единственият изход от „трагичната криза” в Южна Осетия е Тбилиси да изтегли всички свои военни формирования от зоната на конфликта.
Председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Сергей Миронов заяви пред РИА Новости, че  Русия ще настоява грузинският президент Михаил Саакашвили да бъде подведен под наказателна отговорност за това, че е започнал военната агресия в Южна Осетия, довела до многобройни жертви. Грузинските сили нахлуха в нощта на 8 август на територията на непризната република Южна Осетия и атакуваха столицата Цхинвали. Броят на жертвите в непризната република достигна 1 500 души, съобщи руският външен министър Сергей Лавров. Дванайсет руски миротворци също бяха убити.
“Грузинското ръководство и лично Михаил Саакашвили извършиха тежко военно престъпление срещу миротворческите сили. Такива престъпления не се опрощават и престъпниците задължително ще бъдат наказани,” каза Миронов. /БЛИЦ