Президентът на Грузия Михаил Саакашвили обяви, че страната е в състояние на война.
Според руската страна обаче това не е така. "Русия не е в състояние на война с Грузия", обяви на пресконференция заместник-началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия генерал-полковник Анатолий Наговицин. “Всички подразделения на 58-а армия са изпратени в Цхинвали за оказване на помощ на руския миротворчески батальон, понесъл големи загуби в резултат на обстрел на позициите му от грузинската армия”, каза Наговицин. Той подчерта, че руската армия не е нанасяла удари по Тбилиси. 

По-рано представител на руското командване съобщи, че руските военни са освободили напълно столицата на Южна Осетия Цхинвали от грузинските въоръжени сили. "Цхинвали е напълно освободен", заяви той. Значителна част от града е разрушена, сериозно пострадали са много осетински села. По данни на Министерството на отбраната на Руската Федерация са загинали 15 руски миротворци, има много ранени. Властите в Южна Осетия съобщават за много жертви сред цивилното население. Най-малко 1600 са загиналите при сраженията в Цхинвали, 90 души се лекуват в болницата, която е подложена на непрестанен обстрел, съобщи говорителят на южноосетинското правителство Ирина Глаголева.
Над 30 000 бежанци са избягали от Южна Осетия от началото на грузинската офанзива в четвъртък срещу петък, обяви руският вицепремиер Сергей Собянин. /АФП, РИА Новости