Грузия и сепаратистка Южна Осетия си разменяха цяла нощ военни удари с използването на стрелково оръжие и гранатомети. В Цхинвали, столицата на непризнатата република, са убити шестима души, а 13 са ранени. Според властите в Тбилиси, в престрелката вероятно са участвали и руските миротворци в района.
Руското военно министерство нарече твърденията на Грузия „информационна провокация”, а командващият на въздушно-десантните войски ген. Валерий Евтухович предложи да бъде изпратено подкрепление на миротворците в зоната на конфликта. След извънредно правителствено заседание, премиерът на сепаратистка Южна Осетия Юрий Морозов обяви план за частична евакуация на населението в съседна Северна Осетия. Освен това властите в Цхинвали са готови да обявят обща мобилизация и да потърсят помощта на доброволци от Северен Кавказ.
Според Тбилиси, напрежението е било провокирано от взривяването в четвъртък на грузински полицейски джип, когато са били ранени четирима души. За последвалата престрелка от двете страни на границата Грузия и Южна Осетия си отправят взаимни обвинения. И двете страни в конфликта обаче са единодушни, че подобна ескалация не е имало от четири години насам и че районът е на ръба на нова война.

Русия предприема енергични мерки срещу по-нататъшна ескалация на военното противопоставяне, са казва в декларация руското външно министерство. В нея се отправя призив към Грузия и Южна Осетия да проявят сдържаност и готовност за търсене на пътища за урегулиране на кризисната ситуация. /БНР