Властите в Грузия не възнамеряват да предадат на Русия избягалия войник Александър Глухов. От МВР на Грузия обясниха решението с това, че руският сержант е поискал политическо убежище, предаде РИА “Новости”.
По-рано днес стана известно, че срещу Глухов в Русия има образувано дело за дезертьорство.
По думите на грузинския заместник-министър на вътрешните работи Шота Утиашвили съгласно грузинското законодателство Глухов не може да бъде предаден на руските власти, преди да бъде разгледана неговата молба за политическо убежище.
По-рано руският главен военен прокурор Сергей Фридински съобщи, че Русия възнамерява да поиска Грузия да й предаде Александър Глухов във връзка с образуването на наказателно дело срещу него.
Младши сержантът от руската армия Александър Глухов, който служеше в Южна Осетия, избяга от частта си в края на януари и премина на грузинска територия. Бягството си той обясни с тежките условия в армията, припомня ЛентаРу. От своя страна Министерството на отбраната на Русия твърдеше, че той е бил отвлечен от грузинските спецслужби. Скоро обаче станаха известни предварителните резултати от работата на комисия, създадена за разследване на случая. По нейни данни не е имало никакво отвличане.
След като Глухов се оказа в Грузия, Министерството на външните работи на страната заяви, че не се готви да предава войника на руските власти, като отбеляза, че защитава интересите му. “Ако бъде върнато, това момче е заплашено от обвинение в дезертьорство и измяна на родината, ще изгние в затвора”, заяви външният министър Григол Вашадзе. В същото време грузинските власти подчертават, че Глухов може спокойно да напусне страната, ако иска това.
В средата на март МВР на Грузия съобщи, че руският войник живее в Тбилиси “фактически със статута на бежанец”, но официален статут все още няма. /БЛИЦ