Предприятието ще създаде 2000 работни места.
Хюлет-Пакард и Foxconn Technology Group сключиха договор за производство на компютри в Турция, съобщиха от българския офис на HP. В проекта сътрудничи турската правителствена агенция за подкрепа и насърчаване на инвестициите (ISPAT), съобщава TechNews.bg. Инвестициите в регионалното производство, ръководено от Foxconn, се очаква да бъдат близо 60 милиона щатски долара. Предприятието ще покрие повишеното търсене на пазара в Турция и Близкия изток.

HP планира да е основен клиент на новия завод на Foxconn и очаква да предлага на пазара в Турция, Близкия изток и някои европейски страни до 200 000 настолни компютри на месец. "Изтеглянето на производството на компютри в Турция е част от стратегията на HP да отговори на растящото потребителско търсене в бързо развиващите се региони на света”, каза Ерик Кадор, старши вицепрезидент на HP Personal Systems Group за Европа, Близкия изток и Африка.

HP присъства на турския пазар вече 20 години, откакто отвори първия си офис в Истанбул. Компанията и нейните партньори имат 41 обслужващи центъра в страната. "Планираният завод в Турция ще бъде новата база на Foxconn за производство на настолни компютри в областта Чорлу. Квалифицираният персонал в Турция, стратегическото местоположение на завода и правителствената подкрепа го правят идеален за бързото и качествено производство на продукти”, коментира Джим Чанг, изпълнителен вицепрезидент на Foxconn.

Агенцията ISPAT е помогнала при намиране и закупуване на подходящ терен, както и в установяване на необходимите контакти със съответните правителствени и частни организации. Турция е 15-тата по големина икономика в света и 6-та в сравнение с другите 27 страни-членки на ЕС по възможности, предлагани на инвеститорите.

“Предвид настоящия световен икономически климат, Турция може да предложи идеални условия за потенциални инвестиции. Производителите ще се възползват и от новия закон за развойна и изследователска дейност”, е заявил Алпаслан Коркмаз, президент на ISPAT. /БЛИЦ