И членовете на мафията са принудени да ходят на психотерапевт, за да лекуват депресията, в която са изпаднали. Така твърдят резултатите от изследване, направено от професор Джироламо Ло Версо от Университета в Палермо. То беше реализирано по поръчка на Министерството на вътрешните работи и е озаглавено „Психологията на организираната престъпност в Юга“.
В проучването са участвали двама членове на сицилианската Коза ностра и 79 членове на калабрийската Ндрангета.

„От 90-те години насам престъпните организации вече не са така здрави и монолитни и многобройни техни представители изпитват екзистенциална криза“, твърдят изследователите.

22 на сто от членовете на мафията използват наркотици, най-вече кокаин и хероин. За пръв път изследването оборва популярното становище, че босовете и членовете на мафията не прибягват никога до използването на дрога, чийто трафик контролират.

Мафиотите се отнасят до психотерапевти и заради изпитваното от тях вътрешно неспокойствие, страх, паника, разстройване на личността и депресия.

Не липсват и семейните проблеми като източник на душевна криза за някои от тях. 46 на сто от прибегналите до психолог мафиози завършват до край лечението си, което значи, че то им помага, докато 32 на сто го прекъсват. /ProntoSofia