Правителството да помогне в правната битка на егейците за връщане на отнетите им имоти по време на Гражданската война в Гърция и на всеки шест месеца да информира Събранието докъде е стигнала процедурата. Това предвижда проект за резолюция на парламента на Македония, който ще бъде обсъден на днешното специално заседание.
Вносителите на ”Резолюция за бежанците от военните действия в Република Гърция по време на Гражданската и Втората световна война” са група депутати от управляващите ВМРО-ДПМНЕ и Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети, както и от основната опозиционна партия Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/. Всички парламентарно представени партии вече заявиха, че ще подкрепят резолюцията и са съгласни със съдържанието й. Макфакс посочва, че по време на Втората световна война и Гражданската война в Гърция около 600 000 бежанци, повечето от които македонци, напуснаха родните си места в Егейска Македония, а гръцките власти и до днес не им позволяват да се върнат в Гърция, да разполагат с имотите си.
БЛИЦ припомня, че този въпрос – за правата на бежанците от Егейска Македония, беше поставен неотдавна от премиера на Македония Никола Груевски. Той поиска също така в Гърция да бъде признато македонско малцинство. И всичко това обвързано със спора за името с Гърция. Предстои да видим дали ще се окажат верни прогнозите, изразявани и в Скопие, че поведението на Груевски едва ли допринася за разрешаването на спора за името, което пък е един вид условие за покана за членство на Македония в НАТО. Което пък ни кара да мислим иска ли наистина официално Скопие да влезе в НАТО и ЕС. /БЛИЦ