Към списъка на световните политици, които бъркат Словения и Словакия, се присъедини и френският президент Никола Саркози, който каза, че с финансова инжекция в автомобилната компания Пежо-Ситроен френското правителство спасява по време на криза и работни места в Словения, съобщават словенските медии.
Моделите Пежо 207 и Ситроен С3 Пикасо се произвеждат всъщност в Търнава, Словакия, а в Словения завод има Рено.
Объркването стана в интервю за Саркози за британския “Сънди телеграф”. За разлика от Джордж Буш и Силвио Берлускони, които вече се изявиха с познанията си за Словения и Словакия, Саркози призна, че може би и греши. “Мислите ли, че словенците не са доволни, че субсидираме Ситроен, който има завод при тях. Или това е може би Рено, не съм сигурен, но все пак мисля, че става дума за Ситроен”, каза Саркози през британските журналисти.
Объркването му може да се дължи както на класическата замяна на двете държави с подобни имена, така и на факта, че френски автомобилни гиганти, на които сега помага държавата, имат свои заводи и в едната, и в другата страна, отбелязва “Слободна Далмация”. Това обаче не може да се каже за двата най-известни случая на объркване на двете страни, станали независими в разстояние на една година, които при това имат и сходни знамена. През 1999 г. Джордж Буш прие в ранчото си в Тексас тогавашния словенски президент Янез Дърновшек и заяви, че е бил доволен от срещата със “словашкия външен министър”. Двойното объркване вероятно е резултат от факта, че на срещата с Буш заедно с Дърновшек беше и Димитрий Рупел. Подобен е и случаят от 2003 г., когато Силвио Берлускони, приемайки делегация начело с приемника на Дърновшек на премиерския пост, каза, че е пожелал добре дошъл на “словашкия премиер Антон Роп”. /БЛИЦ