Вече са открити телата на пет жертви на калното свлачище, което вчера заля градче на италианския остров Иския. Според италианското издание Il Mattino сред тях е 50-годишна българка, която по-рано беше сред издирваните - информацията още не е официално потвърдена.

Според медиите в Италия се търси и още един българин, който я е придружавал. За него подробности не се съобщават. По-рано днес от МВнР съобщиха, че са уведомени и консулството ни в Рим проверява случая.

Очаква се и официална информация от италианските власти за самоличността на загиналите. Още хора са в неизвестност. Правителството обяви извънредно положение на острова, който се намира на 30 км от Неапол.

Ден след бедствието на остров Иския жителите на крайбрежното градче Казамичола Терме си спомнят с ужас преживяното през вчерашната сутрин.

Пороят от кална пръст и скални отломъци е тръгнал от склоновете на близката планина, погълнал е всичко по пътя си и е стигнал до морето. Бедствието не е без причини. Теренът на вулканичния остров е силно податлив на свлачища, а от години има незаконно строителство.

"Вината е на нашите политици, че не се извършва укрепване в планината. Изсичат дърветата и това е последствието", смята местен жител.

 

Снимки: БТА/АР

 

Стотина жители от района на свлачището бяха евакуирани вчера. Около двеста души от гражданска защита и силите на реда участват в спасителните работи и издирването на изчезнали хора, в което се включиха и водолази. Италианското правителство обяви извънредно положение на Иския за период от 12 месеца.

Отпусната е първоначална помощ от 2 милиона евро за спасителни работи и възстановяване. Казамичола Терме има постоянно население от около 8000 души и е известен балнеокурорт.

В града помнят земетресението през 2017 г., отнело живота на двама души. В края на 19 век градчето преживява много по-мощно земетресение и е напълно разрушено.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук