Чад и Румъния се намират на различни континенти и между тях почти няма исторически или географски връзки. Нито една от двете страни също така няма посолство в другата.

Двете страни рядко се появяват в едно и също изречение. Стига да не обсъждате техните национални знамена.

Ако не считаме леките разлики в цветовете, знамената на двете страни изглеждат едни и същи — нещо, на което главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се е натъкнал и сподели в Twitter.


 
Според Енциклопедия Британика флагът на Румъния първоначално е бил с хоризонтални ивици в синьо, жълто и червено, преди страната да го смени с настоящия вертикален дизайн през 1861 г.

Чад пък избира своя флаг, след като извоюва независимост от Франция през 1959 г.

Страната първоначално обмисляла флаг в зелено, жълто и червено, но открива, че Мали вече имала същия. Така Чад заменя зеленото със синьо и несъзнателно създава знаме, което е почти идентично с това на Румъния, пише Business Insider.

Чад не е единствената страна, чийто флаг наподобява този на друга държава. Има и няколко други примера.

Знамето на Мали, което Чад се опитва да избегне да копира, е сходно с това на Сенегал. Знамето на Гвинея също е идентично с това на Мали, но наобратно.Знамената на Индонезия и Монако също са със сходни цветове. Знамето на Полша е със същите цветове, но наобратно.

Всички тези прилики може и да са случайност, но при други знамена си има причина те да представляват вариации на една обща тема.

Знамената на Еквадор, Венецуела и Колумбия са със същите цветове, но това е така, защото са били част от историческата държава Велика Колумбия, която се разпада през 1822 г., според Енциклопедия Британика.Източник: profit.bg