Четирима огнеборци и няколко цивилни са пострадали при гасенето на пожарите на о-в Тасос. Това каза Иван Петрински, главен редактор на в. „Български новини“, цитиран от Фокус. Той каза още, че всички засегнати от пожарите лица и имоти, държавни и частни, ще бъдат обезщетени за пораженията след стихията.
„В момента, в който пожарът бъде потушен и бъде обявен за приключил, ще започнат да се приемат заявления за обезщетения на хората, които са пострадали“, посочи журналистът.

Той допълни, че в Гърция извънредно положение се обявява по една специална причина. „То трае 6 месеца и всъщност не става въпрос толкова за бедствие, колкото това е извънредна ситуация, при която се дава възможност на засегнатите общини и райони да получат екстремни бюджети от държавната хазна, които са извън стандартните административни процедури“, обясни Петрински.

Журналистът уточни, че в района е обявено такова извънредно положение и всички, които са засегнати и частни, и държавни имоти и лица ще бъдат обезщетени по най-бързия начин. "По последна информация 13 къщи в 2 села са изгорели, евакуирани са 2 манастира", допълни Иван Петрински.