За строителния работник Йогендра Тундре животът на строителна площадка в покрайнините на индийската столица Ню Делхи е достатъчно труден. Тази година обаче рекордно високите температури го правят непоносим, съобщава "Ройтерс".

Докато Индия се бори с безпрецедентна гореща вълна, огромното мнозинство от бедните работници в страната, които обикновено работят на открито, са уязвими от рекордно високите температури.

Вчера в Делхи са измерени 49 градуса по Целзий.

"Няколко дни работим и след това седим бездействащи няколко дни от умора и жега", казва Тундре.

„Поради жегата понякога не ходя на работа. Взимам си почивни дни много пъти, разболявам се от дехидратация и след това се нуждая от бутилки с глюкоза (интравенозни течности)“, казва Лата, докато стои пред къщата си - барака с ламаринен покрив.

Учените свързват ранното начало на интензивно лято с изменението на климата и казват, че повече от милиард души в Индия и съседен Пакистан са по някакъв начин изложени на риск от екстремната жега.

Индия претърпя най-горещия март от повече от 100 години, а в части от страната бяха регистрирани най-високите температури през април.

Премиерът Нарендра Моди призова правителствата на щатите да изготвят мерки за смекчаване на въздействието на екстремните горещини.