Победителката в “Ясновидци” Ивелина Христова за малко да открие изчезналото момиченце от град Белица.
На 28 май следобед Мехмед Ибишев от Белица пали колата си, качва седемгодишната си дъщеря и по-младия си комшия Урхан Халилов и запрашва към Разлог. Между гара Генерал Ковачево на местната теснолинейка и с. Баня колата излита от пътя, троши храсталаци и дървета край реката и спира на метри от водата. Спасените от провидението или от предпазните колани и въздушните възглавници Мехмед и Урхан се свестяват, оглеждат се, пипат си цицините и започват да се питат едни друг: “Абе, къде е Атидже? Тя не беше ли с нас? Май беше. Абе, май не беше, щяхме да я качваме, ама май не я качихме, а? Абе, май я качихме? Бе що не питам аз жената?”

Шефът на разложката полиция Тома Добрев пък признава, че в началото работили /кой знае защо!? / по версията, че в колата са били и майката, и детето...
Така или иначе единствено верни към момента са показанията на кръвните проби за алкохол на удивително неадекватните авери – 1,03 промила за Мехмед и 0,78 за Урхан. Засега най-меродавни са показанията на Айше Ибишева пред “Блиц”: “Беше рожденият ден на мъжа ми. Отидох до Благоевград, взех шофьорска книжка и се прибрах към три часа в Разлог. Чаках до четири, имах автобус чак в пет и се обадих да дойдат да ме вземат с колата. Чаках, стана пет без десет. Започнах да звъня по телефона, защото си викам, ако не дойдат, ще си хвана автобуса. Звъня на Мехмед, никой не ми вдига. А то му е паднала батерията и той си оставил джиесема вкъщи да му се зарежда. Много се уплаших, викам си, не може да се забави един час. А тя малката умира за баща си, не може да го види някъде и да не тръгне с него, това е невъзможно, той винаги я слуша и никога не може да й откаже. Мъжът ми няма точен спомен за катастрофата, но казва, че искал да избегне някакъв голям камион с пловдивска регистрация. Явно е предприел изпреварване, колата почнала да лъкатуши, изгубил контрол и докато се усети, хвръкнал в реката. Повече нищо не помни. Казва, събудих се в болницата, но как съм стигнал дотам, не знам.

Мъжът ми никога не е карал пиян. Той не може да причини това на детето си, не би го качил, ако е бил пиян. А полицаите, които дойдоха тук в Белица да ме разпитват, до последно не ми казаха истината докрай. Само питат, къде ти е детето, къде ти е детето.

Два часа ме разпитваха, вместо да го търсят, и така не ми казаха истината. Чак като отидох в болницата, разбрах всичко. “
Бедната Айше не знае, че истината може да е много по-болезнена за нея. Защото въпреки непроницаемите физиономии на разложките ченгета, “Блиц” си намери “къртица” сред тях и разбра, че от подозренията им човек може мравки да го полазят. Най-страшното обаче е, че

наред с бащата заподозряна е и майката.

Защото психопрофилът и на двамата далеч не е блестящ, меко казано. Според “познавача” на Белишкото направление в РПУ-то Айше почти не работи и е “чантра”, понятие, което прави връзка между секс и пари на цветистия местен диалект. Мехмед пък се прави на строител, но не ходи редовно на работа. Най-голямо недоумение сред ченгетата буди обстоятелството, че при почти пълната липса на пари семейството си позволява някои екстри като лъскава кола за пет-шест хиляди, модерни джиесеми. Така се натъкват на факта, че наскоро Ибишеви успели да изтеглят доста солиден заем. Да, ама тоя заем трябва да се връща, нали разбирате, присвива многозначително очи информаторът ни.
Накратко – разложката полиция има сериозни съмнения, че

катастрофата е инсценирана, а момиченцето е продадено за доста пари.

Ако се окаже, че е така, това няма да е прецедент. Само отпреди месец-два има аналог, за който много малко местни знаят. Комшиите на ромката Ръна по цигански или Рая на български от Долната махала в Разлог почват да се усещат, че възрастният й съпруг-инвалид го няма. На любопитството Ръна отговаря, че мъжа й го гледат на друго място, за да го рехабилитират, бил на раздвижване и масажи. Да, но местни екскурзианти забелязали измамения сакат старец да проси в Гърция. Пък и Ръна не издържала и взела да се хвали тук-там на ухо, че някакъв софиянец всеки месец пращал на фамилията по хилядарка. Станало ясно, че жената и двете деца на нефелния дърт циганин го спазарили с просяшката мафия и нищо не могло да се направи. А тая Айше, плачеше ли, как плачеше, информира се на свой ред информаторът ни, когато разбира се, че екипът на “Блиц” е бил в дома на Ибишеви.

В интерес на истината майката не пророни и сълза по време на посещението ни, но може жената да си е изплакала вече сълзите. А и вместо да плаче и да се надява на полицията, Айше предпочита да ходи по врачки. “Полицаите отбиват номера, само хората от Белица и селата търсят искрено. Значи, аз още вечерта в четвъртък ходих при една в Баня, Яна се казва. Гледа на кафе и казват, че много познавала. Вика ми, и хубаво, и лошо да е, ще ти го кажа, няма да те лъжа. Но не виждам детето ти да е умряло, казва ми. Вчера поддържах връзка с Ивелина Христова, победителката в “Ясновидци”. Тя започна да ме напътства по джиесема и описа местата точно, все едно тя ги гледа. Не е в реката детето ти, живо е, вика ми. Ще хванеш пътя между Драглище и Баня, упъти ме тя. Описваше точно къде е имало пожар. Има някакви сенници, там е горяло, казва, а никога не е идвала тук. И наистина там имаше овчарници, но изгоряха миналата година. Но при пожара, а в параклиса първо вижте, в по-новия проверете. И наистина има един стар параклис и един нов, който сега се строи. Проверихме, но вътре го нямаше детето. Сега хванете по черния път, упътваше ни Ивелина. Долу има някакви животинки, агънца блеят, позна тя. Действително в ниското имаше стадо овце и се чуваше как блеят агнетата. Всичко виждаше... Но престана да вдига. Днес не иска да се свърже. Не знам, тя по едно време започна да плаче, много лично го изживя и престана да се обажда. Като набера номера, някаква друга жена вдига телефона й.
Засега  малката Атидже не е открита. Десетки доброволци от Юруково, Черешево, Горно Драглище и други околни села са обходили вече бреговете на Глазне и Места и продължават да ровичкат водата с пръти, но от малката Ати няма никаква следа. Водолази и лодка със специална апаратура проверяват дълбоките вирове. Нищо. В неделя привечер Мехмед Ибишев е освободен от ареста и ще му бъде повдигнато наказателно обвинение в престъпна небрежност. Засега.

Разлог, Славей КОСТАДИНОВ