Иракският президент Джалал Талабани порица приетия днес закон за местните избори в Ирак, в парламентарно гласуване, което беше бойкотирано от кюрдските депутати и от някои депутати-шиити, съобщи Би Би Си.
Талабани, който също е кюрд, заяви че е уверен, че тричленното президентство на Ирак, което се оглавява от него, няма да ратифицира закона.
Президентът изтъкна, че не може да одобри закон, приет само със 127 гласа от общо 275 депутати и поиска законът да бъде преразгледан. Вследствие на това, насрочените за октомври местни избори в Ирак най-вероятно ще бъдат отложени. Отлагането ще бъде и удар срещу администрацията на президента Джордж Буш, която смята изборите за ключова стъпка към националното помирение между иракските общности, отбелязва Би Би Си.

54-членният парламентарен блок на кюрдските депутати и някои депутати-шиити напуснаха залата преди днешното гласуване на закона. Кюрдите не са съгласни с клаузите са статута на петролодобивния район на Киркук, към който имат претенции, както арабите, така и кюрдите. Президентският съвет на Ирак, съставен от президента Талабани и вицепрезиденти шиит и сунит, има право да наложи вето на закона. /БЛИЦ