С помощта на ракета-носител Иран изведе в околоземна орбита първия национален спътник “Омид” /”Надежда”/, съобщи иранската телевизия.
Изстрелването е по повод 30-годишнината на Ислямската революция в Иран през 1979 г. Заповедта за изстрелването е дадена лично от президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад.
Първото изпитателно изстрелване на ракетата “Кавешгяр-1”, предназначена за събиране на изследователски данни и извеждане в орбита на първия национален изкуствен спътник, Иран извърши на 4 февруари 2008 г. Същия ден се състоя тържественото представяне на първия ирански спътник “Омид”, предназначен за научно-изследователски цели в космоса и способен да работи на ниска околоземна орбита.
През ноември 2008 г. иранските власти съобщиха за второто в историята на страната успешно изстрелване в космоса на ракетата”Кавешгяр-2” /”Изследовател”/, която след приключване на мисията си след 40 минути със специален парашут се върна на земята с научните данни, посочва РИА “Новости”.
В Иран също така съобщиха, че планират в близко бъдеще да изстрелят в космоса ракетите собствено производство “Кавешгяр-3” и “Кавешгяр-4” с животни на борда.
Изстрелването на ирански ракети в космоса предизвиква безпокойство на Запад и в Русия, тъй като според експерти това означава, че Техеран е близо до създаването на балистични ракети с голям радиус на действие. Международната общност се опасява, че под прикритието на реализация на национална атомна и ракетна програма Техеран се стреми към създаване на ядрени бойни заряди и средства за доставянето им. Иранските власти заявиха, че космическата програма на страната има мирен характер и преследва единствено научно-изследователски цели. /БЛИЦ