Иранската Революционна гвардия обяви, че е конфискувала британски танкер в стратегическия Ормузки проток, тъй като морският съд е нарушавал „международните морски правила“, съобщава АФП.
 
Танкерът „Стена Имперо“ е бил „конфискуван от Революционната гвардия по молба на Ормозганското пристанище и морска организация, когато корабът е преминавал през Ормузкия проток, тъй като не е уважил международните морски правила“, се казва в официално съобщение на гвардията.

„Наясно сме със съобщенията, че ирански сили за задържани британски танкер“, заяви говорителят на Белия дом Гарет Маркиз.  „САЩ ще продължат да работят с нашите съюзници и партньори в защита на нашата сигурност и интересни срещу иранското зловредно поведение“, добави той.
 
Плененият от Иран в Ормузкия проток петролен танкер е плавал под британски флаг с крайна дестинация Саудитска Арабия, съобщава BBC. Собствениците на „Стена Имперо“ заявиха, че са изгубили
контакт с кораба, като морският съд се е „насочвал към Иран“.
 
Според компанията, на борда на кораба има 23 души екипаж, като по последни данни, към него се е приближавали „неидентифицирани малки лодки и хеликоптер“. Това се е случило в района на Ормузкия проток.
 
Британският „Форин офис“ обяви, че е в ход „спешна“ проверка на информацията. Правителственият извънреден комитет „Кобра“ ще се срещне за да обсъди инцидента.
 
Малко по-късно стана ясно, че Иран е задържал втори танкер, плаващ под флага на Либерия. Това съобщи пред Си Ен Ен представител на американската админситрация, пожелал анонимност.
 
Други двама официални лица от властите в САЩ разкриха, че според данни на военноморското разузнаване, морският съд носещ името „Месдар“ е направил остър завой към иранска територия.
 
Според компанията „Рефинитив“, либерийският кораб наистина се е насочил към иранските води без да даде обяснение. Морският съд най вероятно е собственост на британска компания. От Техеран все още не са съобщили нищо относно втория танкер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!