Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че ракетният удар по базите в Ирак са мярка за самозащита на страната му, като той подчертава, че Техеран не се стреми към "ескалация или война".

"Иран предприе и прилага съразмерни мерки за самоотбрана в съответствие с член 51 от Устава на ООН, като удари базата, от която беше извършено страхливото въоръжено нападение срещу наши граждани и висши длъжностни лица", написа Зариф в Twitter.

"Ние не се стремим към ескалация или война, но ще се защитим от всяка агресия", добавя той.

Междувременно, стана ясен броят на ракетите, които Иран е изстрелял по американските бази в Ирак. Изстреляни са 15 балистични ракети, 11 от които са попаднали в целта, съобщи Fox News, позовавайки се на Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

Според информацията,  десет ракети са ударили територията на базата "Айн ал Асад" в провинция Анбар, а една - територията на базата в Ербил. Още четири са изстреляни по базата в Ербил но не са достигнали целта си.

Атаката е преминала в две части с разлика от около час.

Външният министър на Иран с първи коментар: Не искаме война, но...

В същото време Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР) на Иран обяви операция „Мъченикът Сюлеймани“ срещу американските военни, замесени в смъртта на командира на специалното звено „Ал-Кудс“ генерал Касем Сюлеймани в Багдад. 

Освен това, Иран заплаши да атакува Израел и ОАЕ като следваща фаза от операцията. КСИР счита Израел за съучастник в убийството на Сюлеймани. „Като част от това престъпление ние не разглеждаме Израел отделно от Съединените щати“, се казва в съобщението на организацията.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!