Секретарят на Висшия съвет за безопасност на Иран Али Шамхани заяви, че Техеран има 13 сценария за отмъщение на САЩ заради убийството на генерал Касем Сюлеймани, съобщи агенция Fars.

По думите на Шамхани дори най-невзрачният от подготвените сценарии ще се превърне "в нощен кошмар" за Америка.

По-рано днес в Иран единодушно бе приет закон, приравняващ Пентагонът и американската армия в терористични организации. В документа е записано още, че се отпускат 200 милиона евро от Фонда за национално развитие в полза на елитното подразделение от иранската армия "Кудс", която беше под командването на ген. Сюлеймани. 

Върховният лидер на Иран Али Хаменеи обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на генерала. Той заяви, че Вашингтон е извършил изключително тежко престъпление, което Техеран никога няма да забрави.


В същото време иранският парламент (Меджлис) призна военното министерство на САЩ - Пентагона за терористична организация. Според текста на закона, в числото на терористите се включват "всички членове на Пентагона и свързаните с тях учреждения и организации, а също и ръководители, свързани с убийството на командващия силите за специални операции "Ал Кудс" в Ислямския революционен гвардейски корпус Касем Сюлеймани.

По-рано САЩ отказа виза на външния министър на Иран за участие в заседанието на Съвета за сигурност на ООН на 9 януари.

Припомняме, че на 3 януари 2020 г. от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на иранския генерал Касем Сюлеймани. Той бе командващ елитния Ислямски революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Сюлеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Сюлеймани бяха убити и заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава".

Междувременно Ирак твърди, че ударът на САЩ в Багдад е проведен без съгласуване с тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!