Иранската държавна телевизия забрани националния еквивалент на телевизионното предаване „Стани богат” след оплаквания от висши духовници и консерватори, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.
 

Върховният лидер Аятолах Али Хаменей предупреди, че предаването застрашава „културата на упорита работа и продуктивност”, която страната се опитва да окуражава. Сега шиитският върховен водач е издал фетва (ислямска религиозна заповед) против предавания като „Бъди победител”, които предлагат парични награди.
 
Хазартът е забранен от исляма. Законът на върховния лидер се отнася за предавания, които предлагат парични награди на зрители и участници. Според Хаменей това са форми на „залагания” и „игри на шанс”. Той подчерта, че те са забранени според ислямския закон.
 
Новинарските агенции в страната критикуват държавната телевизия за „нарушаване на халал за казината”, като излъчва тези лотарийни предавания. Медиите в страната съобщават, че „Бъди победител” няма да бъде излъчвано в ефир поне една седмица, и от телевизията казват, че ще променят спонсорството на предаването.
 
Друго предаване от този тип е „Пет звезди”. То също съобщи в Instagram, че предаването няма да бъде излъчвано тази седмица, но подробности не бяха съобщени.