Високопоставен ирландски джихадист, по-рано арестуван заради заплахи да убие президента на Съединените американски щати Барак Обама в рамките на посещение в Дъблин, се е взривил в самоубийствена атака на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" край иракския град Мосул, съобщава британският вестник The Telegraph, цитиран от Фокус.
Терънс Кели, известен като "талибана Тери" и "Халид Кели" е загинал, след като е детонирал брониран камион, натоварен с експлозиви, се казва в изявление на терористичната организация. Джихадистката групировка разпространи снимка на близо 50-годишния ирландец с боен псевдоним Абу Осама Иреланди, на която той стои пред камиона, стиснал здраво автомат "Калашников". 

Кели е роден в Дъблин и израства като католик. През 1990 г. започва работа в болница в Саудитска Арабия, където по-късно е арестуван за незаконно притежание на алкохол в апартамента му. Докато излежава присъдата си ирландецът приема исляма - действие, което бележи житейския му път чак до насилствената му смърт в петък. След освобождаването си от затвора Кели се връща закратко във Великобритания, където се свързва с други ислямисти и призовава за извършване на атентати на територията на Обединеното кралство.