Световната икономическа криза и еврото правят Европейския съюз атрактивен също и за досегашни евроскептици. Напоследък Исландия изведнъж открива любовта си към Евросъюза и най-вече към европейската парична единица.
До лятото Европейският съюз не въодушевяваше особено 320-те хиляди исландци. След банковия срив, който доведе страната на ръба на банкрут, исландските граждани и политическите партии изведнъж откриват чара на Евросъюза. Причината за тази внезапна любов е преди всичко възможността за скорошно въвеждане на засега най-устойчивата на кризи валута.
Копнежът по еврото
е вече толкова голям, че политици от различни партии пледират за едностранно въвеждане на еврото в Исландия по образеца на Черна гора. В Брюксел обаче този вариант се натъква на масивна съпротива. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен подчерта, че за Исландия като нормално развита държава в Европа въвеждането на еврото би било възможно само при положение, че страната влезе в Европейския съюз и изпълнява Маастрихските критерии.
По принцип Европейската комисия гледа много положително на евентуално исландско членство. Присъединителните преговори биха могли да започнат много по-скоро, отколкото преговорите с други страни, тъй като Исландия има вече тесни връзки с Брюксел, отбелязва Оли Рен. ”Исландия е безспорно европейска и демократична държава и е вече съставна част от Европейското икономическо пространство”, посочва еврокомисарят по разширяването.
Пътят е все още дълъг
И сега между Европейския съюз и Исландия няма никакви митнически граници. Експерти от Европейската комисия очакват Исландия да внесе молба за членство още тази година, която би могла да бъде приета през 2011 г. Оли Рен смята за възможно Исландия да влезе в Европейския съюз още преди Хърватия.
До въвеждане на еврото обаче ще мине повече време, тъй като Исландия трябва най-напред да влезе в Европейската валутна система. Едва след като исландската крона се покаже достатъчно стабилна и страната започне да изпълнява Маастрихските критерии, какъвто не е случаят в момента, еврото може да бъде въведено в Исландия. /„Ди Пресе”